Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 7 september 2009

Podiumplan IJsselkade gaat door

bron: de Stentor – door Henk Brummelman – maandag 31 december 2007

Twee jaar heeft de fractie van D66 erop moeten wachten, maar het idee voor een podium in het amfitheater aan de IJsselkade vindt eindelijk weerklank.

Het college van B en W heeft op de drempel van 2007 besloten om jaarlijks 4.000 euro beschikbaar te stellen om een podium voor kleinschalige optredens te kunnen te verwezenlijken.

Niet iedereen weet meteen waar dit ronde theater langs de IJsselkade gelokaliseerd moet worden. Je vindt het aan de IJsselbrugzijde van het Waterwerk (dat wel de nodige bekendheid geniet). Het amfitheater beschikt over tribunes maar die zijn eigenlijk nog nooit voor dat doel gebruikt. Van het begrip podium moet ook weer niet teveel worden voorgesteld. Het bestaat uit een verhoogd stenen platform met een demontabele overkapping, dat in de periode tussen april en oktober een plek in het hart van dit openluchttheater krijgt. D66 maakte twee jaar geleden kenbaar dat het amfitheater een uitermate geschikte plek is om ontmoetingen en (akoestische) optredens te realiseren. Wat ten goede moet komen aan de 'onderlinge betrokkenheid tussen de burgers'.

 <?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /> <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

(tekening Henk Lindeboom)

Het stenen podium is volgens de gemeente vrij gemakkelijk te verwezenlijken door de cirkel in het hart van het Amfitheater op te hogen en de straatstenen weer als verharding voor de podiumvloer te gebruiken. Hierdoor ontstaat een 'eenvoudig robuust podium' dat goed in zijn omgeving past.

De aluminium overkapping wordt deels gesponsord waardoor de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Het eerste schetsplan van D66 was gebaseerd op vier 'vlaggenmasten' met zeildoek ertussen. Naar aanleiding van publicatie hierover in deze krant meldde zich de Zutphense firma Alusystems. Deze is gespecialiseerd in het bouwen van podiumoverkappingen. daarbij maken ze gebruik van vierkante aluminium vakwerkprofielen. Het bedrijf toonde zich bereid veertig procent van de kosten voor zijn rekening te nemen. Daarnaast verzorgen ze tegen kostprijs de jaarlijkse op- en afbouw en opslag van de overkapping.

De welstandscommissie en de monumentencommissie zijn op de hoogte, maar moeten het plan nog wel officieel goedkeuren.