Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 6 maart 2018

PETflessen recycling: werkbezoek

Wellman is voorbeeld circulaire economie

Raadslid Huibert Brouwer (nr.2) en kandidaat-raadslid Pieter van der Hammen (nr.5) waren vrijdag 2 maart op bezoek bij de grootste recycler van PET flessen in Europa, Wellman in Spijk. De Gelderse gedeputeerde, D66’er Michiel Scheffer was de initiatiefnemer voor dit bezoek en had raadsleden en wethouders uit de provincie uitgenodigd om kennis te nemen van dit interessante voorbeeld van de circulaire economie.

De fabriek Wellman Recycling bevindt zich op het terrein van een oude steenfabriek in de buurt van Lobith bij de Duitse grens. Na een eerste introductie gingen wij in groepjes van vijf langs de gigantische verwerkingsinstallaties. Er gaan dagelijks zo’n 5 miljoen(!!!) flessen door deze geavanceerde molen.

Bevlogen plantmanager Tijmen Augustijn gaf ons een beeld op basis van feiten en alle belangen die er achter deze circulaire keten zitten. Bijvangst tijdens het scheiden zoals metalen, sludge en andere plastics blijkt een belangrijke extra bron van inkomsten. Dit wordt anders als er straks met statiegeld, meer ‘schoon’ PET wordt aangevoerd.

De onderneming zal zijn businessmodel moeten aanpassen als de inkoopkosten daadwerkelijk omhoog gaan. Ook stelt hij dat er tussen de ophalers/sorteerders een schakel zit die veel geld verdient aan deze handel. Want de marge tussen hun inkoop van opgehaald PET en de verkoop is veel te klein, gerelateerd aan de high-tech inspanningen die zij moeten verrichten.

Zwerfafval

Augustijn stelde dat het aandeel zwerfvuil van kleine PET flessen slechts 3 procent is. Toch zal je ergens moeten beginnen, want het probleem van zwerfafval is hardnekkig. Het gaat er om dat we een systeem installeren dat de totale hoeveelheid plastic afval opruimt voordat het als micro organisme in het milieu terechtkomt en daarmee kan 3 procent een belangrijk begin zijn om de volgende 97% voor elkaar te krijgen!

Het was een koude dag (-5C ) voor een rondleiding binnen en buiten, maar met veiligheidsbril, hesjes en oordoppen gewapend en heel veel lawaai toch leuk om te doen. Super interessante en leerzame ervaring, om langs dit high-tech proces geleid te worden door mensen die gepassioneerd zijn door hun vak. De circulaire economie heeft de toekomst!

groet! Pieter en Huibert