Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 april 2018

Formatieproces zonder D66

Woensdag is bekend geworden dat GroenLinks niet zal gaan formeren met D66 Zutphen. Dit is ontzettend jammer, zeker gezien het feit dat wij in twee van de drie mogelijke formaties vermeld werden. We hebben de hoop dat, ondanks onze eigen afwezigheid, uit het formatieproces een sterk bestuur voort komt.

Het waren bewogen dagen voor onze fractie; nadat maandag de formateurs Boldewijn en Smit drie mogelijke coalities overdroegen aan de fractie van GroenLinks, hadden wij de hoop uitgenodigd te worden voor een gesprek. In het formatieverslag is te lezen dat we op veel onderwerpen een verbindende factor kunnen zijn. Onze input, met name op het gebied van duurzaamheid en bestuurlijke vernieuwing, is absoluut van toegevoegde waarde voor de aankomende raadsperiode.

GroenLinks heeft ervoor gekozen zoveel mogelijk recht te doen aan de verkiezingsuitslag en twee winnende partijen (VVD en PvdA) en de éénnagrootste partij (SP) uit te nodigen voor een mogelijke coalitie. Dat betekent dat er een akkoord zal moeten komen dat van links tot rechts aanvaard wordt; we zijn dan ook blij dat de fractie van de SP heeft aangegeven te willen praten over andere organisatievormen voor de Huishoudelijke Hulp dan een stichting. Daarnaast staat het nieuw te vormen college grote uitdagingen te wachten, waaronder een bezuiniging van 18-25 miljoen.

Het zal een opgave zijn hierin een gezamenlijke koers te gaan varen; wij kijken dan ook uit naar de uitkomst van dit formatieproces!